21 Mart 2008 Cuma

FORMULA 1

Hepimizin bildiği gibi Formula 1 yarışları Türkiyenin özellikle İstanbul' un tanıtımı açısından oldukça önemli ve marka değeri taşıyan bir organizasyondur. Formula 1 yarışlarını dünya genelinde yaklaşık 2 milyara yakın kişi naklen izlemektedir. Türkiye Grand Prix'i 2005 yılından bu yana ülkemizde yapılmaktadır ve günümüze kadar daha da artan bir ilgiyle devam etmektedir. Ülkemizde yapılan yayınlara bakarsak;yarıştan önce İstanbul görüntülerine yer verilir. Ekranın altında Formula 1 İstanbul yazısı yer alır ve 'İSTANBUL' adı o anda yarışı televizyonlarının başında izleyen milyarlarca insanın hafızasına kazınmaktadır. Bu nedenle,Formula 1'in İstanbul tanıtımına yapacağı katkı çok büyüktür. Formula 1 ile Türkiye'ye sadece ünlü pilotlar ya da hızlı otomobiller değil;dünyada gelişmiş en üst teknolojide gelecektir. Geçen sene yapılan Türkiye Grand Prix'ine bakarsak;doluluk oranın ne kadar yüksek,bu spora verilen önemin ne denli büyük olduğunu görebiliriz. Çırağan Oteli Satış Direktörü Pınar Kartal Timer,''Doluluk oranı bu hafta yüzde 100. 11 suitimiz var ve hepsi satılmış durumda'' ifadesini kullanmıştır.Hilton Oteli Rezervasyon Sorumlusu Sedef Dülekgürgen '' 10 gün öncesine kadar yüzde 50 civarında seyrediyordu doluluk oranı fakat bu hafta yüzde 80 ve 90' a çıktı'' dedi. Dünyanın önde gelen zenginleri Formula 1 için lüks otelleri doldurmuşlardı. 2006 yılında yapılan yarışa bakarsak;Formula 1 o sene için 50 milyon $'lık bir getiriyle İstanbul'un tanıtımına fazlasıyla katkı sağlamıştır. O sene Türkiye Grand Prix'ini 45 bini yabancı turist olmak üzere yaklaşık 130 bin kişi izlemiştir.
Bütün bu saydıklarımdan anlaşılacağı üzere; Formula 1'in ülkemizin tanıtımı açısından önemi yadsınamaz. Dünyanın en gelişmiş ülkeleri arasında yer almak isteyen TÜRKİYE için bu tür organizasyonlar büyük önem taşımalıdır. Türkiye Grand Prix'i bu sene Mayıs ayında yapılacak ve hazırlıklar yoğun bir şekilde devam ediyor. Bakalım bu sene Formula 1'in Türkiye ekonomisine yansıması ve İstanbul'a getirdikleri neler olucak hep beraber göreceğiz...

1 yorum:

Melike Demirbağ Kaplan dedi ki...

Sen kendin de yazmışsın, Formula 1 acaba İstanbul'un tanıtımına mı, yoksa Türkiye'nin tanıtımına mı hizmet ediyor. Hayır, İstanbul zaten bu ülkenin en çok turist alan şehri. Şu Formula biraz da güdük kalan kentlerimizde yapılsaydı da başkalarına da hayrı dokunsaydı daha iyi olmaz mıydı?