15 Mayıs 2008 Perşembe

SIKI DURUN ÇİNLİLER GELİYOR

Otomotiv endüstrisi, en hızlı gelişen sektörlerin başında geliyor. O kadar hızlı ki, çıkan modelleri takip edemiyoruz. Bu konuda bütün dünya markaları yarışıyor. Hep belli başlı güçlü ülkelerin otomotiv endüstrisinde başı çekeceğini zannederdim; ama çinliler gene yaptı yapacağını. Bu sektörde yeni olmalarına rağmen, devlerle boy ölçüşüyor. Yakında otmobil devi ABD ve Japonya'yı tahtından edecek. Ortodoğu ve Afrika gibi ülkelerde yurtdışı tecrübesi edinerek, hedefi büyüttüler. Yeni hedefleri, dünyanın en güçlü otomotiv markalarına sahip olmak. Çin, 1994'ten beri bu sektöre, 20 milyon dolardan fazla yatırım yaptı. Şuanda da ihracat yaptığı ülke sayısı ise 207. Çin arabaları; Chery, Geely, Zounghua, Jinbei, Changan' ın isimlerini ilerleyen günlerde çok duyacağız. Çünkü, Türkiye' nin güçlü otomotiv firmaları distribütörlük için çinlilerin peşinde.
Bu çin arabalarının fiyatı, diğer otomotiv markalarından daha ucuz. Çinliler, jip modeli Geely' i ABD'de 10 bin doların altında satacak. Türkiye distribütörü Mermerler Grup markanın QQ modelini 12-13 bin YTL' den satışa sunacak. Belkide artık çin markalarıyla dalga geçmeyi bırakmalıyız. Yakında bir otomobilin ucuz olupta, kaliteli de olabileceğini, Türk halkına da kanıtlayacaklar. Açıkçası ' çin arabaları Türkiye' ye geliyormuş ' haberini duyduğumda, 'çin arabaları mı? Herkes yolda kalır ! ' demiştim. İyice araştırınca korkmaya başladım:)
Tekstilden, elektroniğe kadar birçok alanda dünya pazarını ele geçirmeye başladılar. Otomotiv endüstrisinde o kadar iddaalılar ki, ünlü tasarımcılar ile çalışıyorlar ve mühendis desteği alıyorlar. Yakında, çin nüfusunun ekonomik durumu iyice artacak ve otomobil satışları patlayacak. Yaşanılacak trafik sorununu hayal bile edemiyorum:) Bizlerse çin otomobillerini sabırsızlıkla bekliyoruz. Bakalım neler yaşanacak?

Hiç yorum yok: